Tuesday, 30 June 2015

Resepi Puding Karamel Jepun

Assalamualaikum semua dan salam perkenalan.
Hmm, sebenarnya sy ni baru lagi klau bab2 tlis blog ni & I'm Kelantanese. Peace yaww ✌. So klau bila tulis ni ad termasuk skali ngn loghat2 Kelantan tu pham2 je la. Xpe, jngn risau, hang2 smua bleh je blaja cket2 psal bhasa Kelantan kan? Mna la tau nanti terberkenan dekat awek Kelantan ke, boleh dimanfaatkan nnt bila nk jmpa mak bapak diorang nnt kan?. Amboi kau, kemain lg kalau bab2 jodoh ni kan. hahaha.

Aishh, bnyak kcek la, main point bena juz nk masuk cket pasal diri ambo ni. Cewah. Hahaha. Tp rsanya dh ckup kot klau utk sesi perkenalan. Haha, btw bersempena dngan bulan yg mulia ni. Bulan apa? Bukan bulan Jun ye. Haha. Habistu bulan apa? Bulan Ramadhan. Haaaa, tau2 je la kan kalau bulan Ramadhan ni kita letih, lapar, dahaga, semua ada. Nak2 lg kalau yg keje keras pagi smpai memang kepenatan tak terhingga. So kita yg hidup senang2 blajar2 lah bersyukur, kurangkan mengeluh. Mengeluh pun bleh hilangkan pahala puasa tau. Hahaha, tarbiah gitu. Bukan apa, sambil2 tulis blog ni sy selitkan nasihat dan unsur2 agama kan. Berdakwah katakan. "Rasullullah bersabda: Sampaikanlah ilmu walaupun satu ayat." InsyaAllah. haha

Kat mana td? Haaa, ok harini sy nk share resepi puding karamel dekat hang2 semua. Kalau bulan Ramadhan ni xyah cakap la, tengkuk memang rasa nak makan benda manis je. Lagi2 kalau orang Kelantan memang suka manis. Hang ingatla kalau hang belaki bini dengan orang Kelantan nanti. Haha. Puding karamel ni toksoh cakap la memang femes gila. Klau pi bazar Ramadhan memang belambak orang jual puding ni. Puding karamel ni pun ada bnyak jenis, yg guna kastard, yg xguna telor, yg keras, yg lembut bnyak laa. Bnyak versi, tp hari ni sy nak share resepi Puding Karamel Jepun. Kalau hang pernah tengok cter My Boss My Hero msti hang terbayang dia punya puding kan?, Fuhh, terbaikk. Lembut, smooth je bila masuk anak tengkuk. Hahaha. Ni la resepi yg sy nk share harini, Konfem persis mcam dlm cter tu. Xyah 2nd or 3rd try, 1st try pun dh mnjadi kalau hang betul2 ikut prosedur ngan semua precaution yg sy bg la. Konfem jd pnya, gua jamin. haha

Ok, xsoh cakap bnyak. Bahan2 dia:

1. Apa2 jenama susu segar yg 1L tu haa, mcm ni haa.














2. 5 biji telur gred A. Klau telur tu kecik bleh la guna 6 biji.

3. Gula. Untuk karamel dan pemanis puding.

4. Esen vanilla, biasa sy guna yg Star Brand. Alaa, apa2 jenama pun xkisah. Yg penting perisa                 vanilla. Jangan kau beli perisa rose sdah. Bca dlu sblum beli. Hahaha
     













Peralatan: 

  • Bekas makanan kecil, tupperware or whatever la sbgai acuan untuk puding.
  • Periuk pengukus
  • Air (benda paling penting, xde air hang nk kukus ngan apa)

Cara2 Penyediaan:
  • Penuhkan periuk pengukus dengan 3/4 air. Panaskan air di atas dapur pada bukaan api sederhana sementara menyediakan ramuan. Asingkan bahagian talam pengukus, jangan panaskan bahagian ini.
  • Then, sediakan frying pan or kuali or periuk or apa je sbb kita nk panaskan gula ni nk buat karamel. Masukkan gula kedalam kuali tadi dan hanguskan dia sampai warna dia bertukar perang. Karamel tu jngan biar hangus gelap sngt sbb dia akan jd pahit klau kau biarkan lama sngt. Bila dh warna dia keperangan gitu tambah 1/2 cawan air then kacau laju2 supaya gula tu xberketul. Jngn xtambah air plak, sbb nnt bila karamel kau pekat sngt dia akan jd keras balik bila sejuk haa gituu. Then, tuang karamel korang dalam bekas yang hang nk guna mcm ni.                                         
  • Sediakan periuk and masukkan 1L susu td kedalam periuk dan panaskan dengan api yang sederhana. Masukkan 5 sudu besar gula dan kacau. Kalau korang ni yang jenis minat manis bleh je nk lebihkan gula tu based on citarasa masing2. Panaskan susu sampai hawa2 panas. Hawa2 panas je ye, bukan sampai mendidih. Bila dah hawa2 panas tutup api.
  • Masukkan susu yang dipanaskan tadi kedalam bekas or jug or apa je la and then pecahkan telur. Kacau perlahan2 sehingga telur sebati dengan susu. Masukkan satu sudu teh esen vanilla sebagai perisa.
  • Dh siap semua tu, tapis adunan td dengan penapis untuk buang benda2 asing. Mana la tau kot2 ada kulit2 telur terjatuh dalam tu. Nanti, bila nk mkn tu tertelan kulit telur karang jngn salahkan aq plak. Haha
  • Tuangkan adunan korang dalam bekas yang korang dh isi dengan karamel td mcm ni haa.
  • Then, kukus dalam 20-30 minit and kalau puding hang masih lg xpejal2 tmbahkan lg masa kukus smpai la hang puas hati. Kadang2 memang ambik masa lama sket sbb kita juz guna susu dan telur je untuk keraskan dorang xde tambah kastard or tepung.
Then hasil dia.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Haa, hang bleh nampak tak betapa lembut and smooth puding ni.. Ni bkan biasa2 tau, terbaikk punya. Rasa? Ko xyah ckap la, walaupun simple tp memang umm!!! Sedap terpinga-pinga. Hahaha, bleh la pasni hang nak cuba resepi kat rumah and share2 dkt family dan kawan. Btw, selamat mencuba dan jngan lupa komen. Peace yaww ✌


1 comment:

  1. 1 liter susu tu dapat berapa bekas acuan comel tu ya tq

    ReplyDelete